Gilde van Nederlandse Meesterkoks

  • Achtergrond medaille Meesterkok
Dennis Kuipers - Gilde van Nederlandse Meesterkoks
Gilde van Nederlandse Meesterkoks en Valderrama Olijfolie

Official partner
van het Gilde van
SVH Meesterkoks

Soenil Bahadoer op bezoek bij Valderrama in Spanje

Valderrama en het Gilde van Nederlandse Meesterkoks

Valderrama treedt reeds vele jaren, door middel van een jaarlijkse donatie, op als sponsor van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Daarnaast is 7 jaar geleden met Loek Beemster, bestuurslid van het Gilde, een afspraak gemaakt, dat Valderrama jaarlijks 6 Meesterkoks uitnodigt om een studiereis naar het bedrijf in Toledo te beleven. Valderrama nodigt daarbij altijd twee tot drie top journalisten uit. Zie als voorbeeld het verslag in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf op 2 januari 2012.

Vanwege het sponsorschap en deze jaarlijks terugkerende succesvolle happening mag Valderrama in al haar uitingen het logo van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks als ‘Official Partner’ hanteren.

Het Gilde van SVH Meesterkoks

Een Meesterkok is een kok die de meesterproef van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) succesvol heeft afgelegd. De SVH-Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die in de horeca in Nederland behaald kan worden.

Een SVH-Meesterkok heeft met zijn proef bewezen bekwaam te zijn in het leiden van de organisatie in de keuken en er zorg voor te kunnen dragen dat het koksvak op het hoogste niveau wordt uitgevoerd.

De titel Meesterkok is merkenrechtelijk beschermd. Alleen diegenen die bij SVH geslaagd zijn voor de Meesterproef en officieel geïnaugureerd zijn als Meester en zodoende zijn opgenomen in het register van SVH-meesters, hebben toestemming voor het voeren van deze titel.

Het aantal Meesterkoks in Nederland varieert rond de 140, waarvan er zo een 70 nog steeds actief zijn.

De voorzitter van dit Gilde was de voormalige driesterrenkok Cees Helder. Sinds januari 2019 is Dennis Kuipers, Michelin Chef van Restaurant Vinkeles* in Amsterdam, voorzitter van Gilde SVH van Meesterkoks.

Het Gilde van SVH Meesterkoks maakt als zelfstandig Gilde deel uit van het Gastronomisch Gilde.

Meer info:
svhmeestertitels.nl/alle-svh-meesters/meesterkok

missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2015/11/koksgilde-en-meesterkoks-samen-verder-101227868