Quality control

Geuronderzoek in het laboratorium van Valderrama

Bij Valderrama staat Quality Control hoog in het vaandel

Op de finca van Valderrama is een grote ruimte ingericht als laboratorium. Daar testen ze tijdens het oogstproces dagelijks op honderden punten de zojuist geproduceerde olijfolie.

Als dat nodig is kunnen ze daarna de instellingen van de centrifuge bijstellen, zodat altijd en iedere keer weer de hoogst haalbare waarden worden geproduceerd.

Cees Helder tapt verse olijfolie uit de container

Cees Helder schenkt direct uit de tanks

De olijfolies liggen opgeslagen in grote tanks, onder stikstof en bij een temperatuur van 17 graden Celcius. De grootste vijanden van olijfolie zijn zuurstof en licht. De stikstof bezwangert de olijfolie in de tanks onder een extra druk van een half BAR, waardoor er onmogelijk zuurstof bij de olijfolie kan komen en deze net zo vers blijft als op de dag van de oogst.

Technische omschrijving van de Valderrama quality control

Valderrama garandeert de kwaliteit van de componenten, die in water oplosbaar zijn en in haar olijfolies aanwezig zijn. Deskundigen onderscheiden Premium Extra Virgin olijfolie op basis van de uitzonderlijke waarden van deze componenten.

Met name de in wateroplosbare componenten noemen wij expliciet, omdat ze als relatief  klein onderdeel van de olijfolies (niet meer dan  1,5% van de totale hoeveelheid)  direct verantwoordelijk zijn voor belangrijke eigenschappen, zoals smaak, aroma, een hoog antioxidantgehalte en de ruime aanwezigheid van onder andere vitamine E. Kortweg gesproken;  “uiteindelijk bepalen deze stoffen de Premium Extra Virgin kwaliteit van een olijfolie”.

Om de grootst mogelijke aanwezigheid van deze positieve stoffen in onze oliën te garanderen, heeft Valderrama een aantal jaren geleden een uiterst  modern en volledig geëquipeerd meetlaboratorium opgezet, waar onder andere vloeistofchromatografie (HPLC) en gaschromatografie dagelijks  worden uitgevoerd. Een ultraviolette spectrofotometer en de zogenoemde  ‘Elektronische Neus’ analyseren, hoe deze in wateroplosbare stoffen  tijdens het productieproces kunnen worden geoptimaliseerd door de parameters van de centrifuge bij te stellen. Zo zijn er nog een tiental apparaten in het Valderrama laboratorium, waarmee tijdens het oogstproces  de kwaliteit van de geproduceerde olie wordt gemeten, gecontroleerd en, indien mogelijk, aangepast.

Het is een intensieve, kostbare en unieke kwaliteitscontrole, die niet alleen het essentiële proeverijproces aanvult, maar ook een wetenschappelijke basis biedt voor de organoleptische eigenschappen, evenals de garantie voor een maximale aanwezigheid van gezondheid bevorderende stoffen, zoals anti-oxydanten en vitamine E, die in de Valderrama Extra Vigin olijfolie voor komen.

Het gehele bedrijf wordt jaarlijks door een overheidsinstelling gecontroleerd m.b.t. de voedsel certificaten BRC en IFS Zie hiervoor bovenstaande bijlagen.