Extra vierge

  • Achtergrond olijven uit de bloei
Juice van de olijven - foto uit het productieproces

Extra Virgen Olijfolie

Extra Vierge staat ook wel bekend als ‘extra vergine’. Het betreft eersteklas olijfolie van een eerste koude persing of koude centrifugering. De zuurgraad (vrije vetzuren) van extra vierge olijfolie mag wettelijk  niet hoger zijn dan 0,8%.

Na het centrifugeren is de olijfolie van Valderrama meteen gereed voor gebruikEigenlijk kun je vanaf dat moment spreken over puur en onbewerkt olijvensap.

Extra Vierge olijfolie heeft een onberispelijke, verfijnde olijfsmaak en bevat maximaal essentiële micronutriënten (vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten, fytochemicaliën e.d.).

Tak met olijven van de olijfboom

Geen toevoegingen

  • Geen conserveermiddelen

  • Geen essences

  • Geen chemische aroma’s

Olijven twijgjes van de olijfboom

Diverse olijfolie kwalificaties

Valderrama centrifugeert zijn olijven, met als gevolg dat altijd de hoogste kwaliteit wordt gescoord. De temperatuur komt tijdens het zeer korte productieproces van drie kwartier nooit boven de 20°C. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger de kwaliteit.

Tijdens het centrifuge proces worden alleen mechanische middelen gebruikt. Valderrama voegt absoluut niets toe. Geen conserveringsmiddelen, geen essences en/of chemische aroma’s.  Deze zogenoemde Extra Virgen Olijfolie (EVOO) heeft een zuurgraad van maximaal 0,8% (dit is het gehalte vrije vetzuren uitgedrukt in het % vetzuur).

Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olijfolie. De olijfoliën van Valderrama scoren veel lager in zuurgraad dan de wettelijke 0,8%. Vanwege een wet vanuit de Europese Unie te Brussel mag de zuurgraad van de olijfolie vanaf 2004  helaas niet meer op de verpakking worden vermeld. Dit geldt voor alle producenten van olijfolie in de EU.

U kunt hier meer lezen over de verschillende olijfolie kwalificaties.