Over olijfolie

  • achtergrond Wiki over Olijfolie
Stamboom van Valderrama

Over olijfolie

Olijfolie is de olie die uit een olijf wordt geperst. Dit gebeurt doorgaans binnen 24 uur nadat de olijf geplukt is om de optimale smaak en kwaliteit van de olijven zoveel mogelijk te behouden. Daarentegen wordt dit gehele proces op de finca van Valderrama in slechts drie kwartier afgerond. Deze snelheid is mede de reden, dat de smaak van Valderrama zo verrassend anders, zo zacht en zo intens wordt beleefd.

Olijfolie wordt vooral geproduceerd in landen rondom de Middellandse zee, waaronder Griekenland, Italië, Frankrijk en uiteraard Spanje. Hier zijn dan ook veel olijfboomgaarden te vinden. De twee mega grote olijfgaarden van Valderrama zijn te vinden bij Toledo en in de buurt van Cordoba. Valderrama produceert alleen olijfolies van de eigen finca.

Olijfolie staat erom bekend dat het goed is voor de gezondheid. Dit komt doordat olijfolie voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetzuren en vitaminen.

Er zijn verschillende kwalificaties voor olijfolie. De kwaliteit van olijfolie wordt mede bepaald door de zuurgraad (het gehalte vrije vetzuren) Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olie. De hoogte van de zuurgraad, des te hoger de kwaliteit. Valderrama scoort met de hoogte van de zuurgraad beduidend beter dan de wettelijke vastgestelde grens van 0,8% voor Extra Virgin Olijf Olie.