Olijfolie kwalificaties

  • achtergrond Wiki over Olijfolie
Olijven twijgjes van de olijfboom

Diverse olijfolie kwalificaties

Diverse olijfolie kwalificaties

Extra Virgen Olijfolie (EVOO)

Extra Virgen staat ook wel bekend als ‘extra vergine’. Het betreft eersteklas olijfolie van een eerste koude persing of koude centrifugering. Hiermee wordt bedoeld dat de temperatuur tijdens het productieproces niet boven 28°C mag komen. De zuurgraad (vrije vetzuren) van extra vierge olijfolie mag wettelijk niet hoger zijn dan 0,8%. Deze olijfolie heeft een onberispelijke, verfijnde olijfsmaak en bevat een maximale hoeveelheid essentiële micronutriënten (vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten, fytochemicaliën e.d.). Valderrama kent alleen een eerste persing/centrifuge proces.
Extra vergine olijfolie is vanwege de rijke smaak per definitie niet direct geschikt om te verhitten. Het zou wel kunnen maar zal altijd altijd met enig verlies van smaak gepaard gaan. Deze olijfolie wordt daarentegen veelvuldig gebruikt als dressing of om brood in te dopen. In het algemeen kun je stellen, dat het een ultieme smaakversterker is bij de rest van de maaltijd.

BELANGRIJK: de lagere olijfolie kwalificaties, zoals hieronder aangegeven, zijn geen onderdeel van het leveringsprogramma van Valderrama. Valderrama levert alleen de kwaliteit Extra Virgen Olive Oil (EVOO)

Virgen olijfolie

Virgen olijfolie heeft een tweede persing ondergaan en mag een zuurgraad tot 1,5% hebben. Vergine olie wordt geschikt genoemd als bak- en braadolie. Deze bevat minder smaak om aan gerechten af te geven. Deze kwaliteit kan prima verhit worden, dus deze olie wordt vaak gebruikt om in te bakken en ovenbereidingen.

Traditionele olijfolie

‘Gewone’ olijfolie is doorgaans een mengsel van 85% geraffineerde olijfolie en 15% vierge olijfolie. Deze olijfolie is beduidend neutraler en minder verfijnd van smaak dan vierge en extra vierge olijfolie.
Doordat ‘gewone’ olijfolie niet alleen is geperst, maar ook gefermenteerd, verwarmd, gereinigd en gebleekt, bevat deze kwaliteit minder water dan vierge en extra vierge olijfolie. Hierdoor spettert gewone olijfolie minder bij verhitting. De zuurgraad (vrije vetzuren) ligt over het algemeen tussen de 2 en 3%. Traditionele olijfolie is daarom alleen geschikt voor bakken en braden onder hoge temperaturen.

Het unieke productieproces van Valderrama

Valderrama centrifugeert zijn olijven, met als gevolg dat altijd de hoogste kwaliteit wordt gescoord. De temperatuur komt tijdens het zeer korte productieproces van drie kwartier nooit boven de 20°C. Hoe lager de temperatuur tijdens het centrifuge proces, hoe hoger de kwaliteit in de fles. Tijdens het centrifuge proces worden alleen mechanische apparaten gebruikt. Valderrama voegt niets toe. Geen conserveringsmiddelen, geen essences of chemische aroma’s. Deze zogenoemde Extra Virgen Olijfolie (EVOO) heeft een zuurgraad van maximaal 0,8% (dit is het gehalte vrije vetzuren uitgedrukt in het % vetzuur). Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olijfolie. De olijfoliën van Valderrama scoren veel beter (lager) in zuurgraad dan de wettelijke toegestane 0,8%. Vanwege een wet vanuit de Europese Unie te Brussel mag de zuurgraad van de olijfolie vanaf 2004 niet meer op de verpakking worden vermeld. Dit geldt voor alle producenten van olijfolie in de Europese Unie.

Wilt u hier meer over weten, kijk dan op onze pagina over het productieproces van Valderrama voor uitgebreide tekst en foto’s.