Valderrama Olijfolie logo
Don Millan Sherry Azijn 750 ml

Pedro Ximenez Sherry Azijn ‘Don Millán’

Een unieke zoet/zuur balans

Het olijfolie merk Valderrama heeft haar assortiment gecompleteerd met een Sherry azijn van de Pedro Ximenez druif. Deze Sherry Azijn past qua kwaliteit en niveau naadloos bij  de vijf verschillende olijfolie variëteiten van Valderrama.

Deze Sherry Azijn wordt geleverd in een authentieke sherryfles  van 750ml. onder het label van Don Millán. In Spanje krijgt een ieder bij de geboorte twee achternamen; een van de moeder en een van de vader. Millán is de tweede naam van José Valderrama, de trotse eigenaar van het gelijknamige bedrijf.

Tijdens het proeven van azijn trekt het zuur in de mond normaal gesproken naar de oren toe. Zo niet bij de Sherry Azijn van Valderrama/Don Millán. Er blijkt sprake van een unieke zoet/zuur balans, waardoor de zuursmaken tijdens het proeven voor in de mond blijven. Daardoor leent deze Sherry azijn zich bij uitstek voor de bereiding van saladegerechten.  

De genoemde zoet/zuur balans kan aanmerkelijk worden verstrekt door deze Don Millán azijn langzaam tot stroopdikte te laten indampen. Voor iedere professionele kok, die deze reductie daarna proeft, gaat er een poort open naar minimaal honderd toepassingen. Wij noemen er een paar. Een lepel toevoegen aan een rode wijnsaus, of nog lekkerder, aan een eigengemaakte wild jus. Een theelepeltje over een bolletje ijs in een nagerecht, of over tropische vruchten, een eetlepel van deze reductie bij een kaasdessert. Dan creëer je behalve een mooi zoetje ook een heel subtiel zuurtje. Tenslotte noemen wij de mogelijkheid dit ingedikte azijnmengsel te gebruiken om met behulp van de Arbequina olijfolie van Valderrama een intensieve dressing te maken. Maar nu met fantastische volle druppels, die mooi aan het slablad blijven hangen, veel intenser van smaak  is en een verdieping van het  mondgevoel tot resultaat heeft. De basistoepassing van de Don Millán Sherry Azijn blijft uiteraard het bereiden van diverse dressings. 

Een absolute aanrader voor de professionele en de amateur kok!

Technische data:

Deze zuivere Sherry Azijn wordt gemaakt van de Palomino druif en rijpt gedurende een periode van 2 jaar op eikenhouten vaten. Drie maanden, voordat de azijn van het vat gaat , voegt Valderrama ongeveer 10 % Pedro Ximenez wijn aan deze vaten toe. De Pedro Ximenez wijn heeft een zoet karakter, die de geprononceerde smaak van de Reservé azijn op een natuurlijke wijze beduidend verzacht. Hierdoor ontstaat de schitterende zoet/zuur balans. Don Millán Sherry Azijn wordt geproduceerd onder controle van de Appellation Origine van Jerez/Sherry (DO). Het niveau van de rest alcohol bedraagt minder dan 1,2 %.

Gerechten bereid met Pedro Ximenez Sherry Azijn

0

Your Cart

Olijfolie voor meesterkoks