Gastronomixs

  • Achtergrond olijven uit de bloei

Gastronomixs x Valderrama

Olijfolie gelei

Deze zoete gelei lijkt het meest op de klassieke pâte de fruits die we kennen uit de patisserie. De bereiding met olijfolie maakt het uniek! We kozen hier voor een zeer speciale olijfolie uit de Oriental Collection. Uiteraard kun je ook voor een van de andere smaken kiezen.

Olijfolie espuma

​Smoked Arbequina is de nieuwste olie in de lijn van het beroemde Spaanse huis. De olijfolie is klassiek gerookt en bevat geen ongewenste smaak- of geurstoffen. Dit is een eenvoudig recept voor een heel puur schuim van olijfolie.

In smoked Arbequina gekonfijte aardappel

​In dit component hebben we de aardappels een verfijnde rooksmaak meegegeven door ze te konfijten in Smoked Arbequina. Deze nieuwste olie in de lijn van het beroemde Spaanse huis is klassiek gerookt en bevat geen ongewenste smaak- of geurstoffen. Dit component combineert geweldig met bereidingen van zalm, makreel en forel maar ook in een groentegerecht.

Smokey Ceasardressing met olijfolie

​Een subtiele variant op de klassieke caesardressing. 

Kiezelstenen van olijfolie

​Met maltodextine kunnen poeders gemaakt worden van vethoudende stoffen zoals olieën. In deze bewerking klontert het poeder samen tot 'stenen'.

Rodewijnsaus gemonteerd met olijfolie

​Klassiek monteren we sauzen vaak met roomboter wat een vol en romig karakter geeft aan de saus. Met olijfolie voeg je juist wat frisheid toe terwijl de saus ook een voller mondgevoel krijgt.

Rodebietsiroop met olijfolie

​Groentesiropen zijn eenvoudig te maken en geven enorm veel smaak. Rode biet bevat veel suiker en zal goed combineren met sterke smaken als kaas en wild. Met het groentesap kun je natuurlijk variëren, maak dit recept ook eens met wortel- of paprikasap. De olijfolie zorgt voor de ‘groene’ smaak van de siropen.

Hollandaise met olijfolie

​Een essentiële, zeer smakelijke saus waarin eidooier samen met de Picudo olijfolie de hoofdrol speelt.

Creme van olijfolie

Hojiblanca olijfolie heeft zachte tonen van rucola, jong groen hout, liguster en tomaat. Deze olijfolie is geschikt voor zowel koude als warme bereidingen.

Roomijs met olijfolie

We gebruiken hier Cornicabra olijfolie, een wat pittigere olijfolie zodat de smaak goed doorkomt, ook bij wat kleinere hoeveelheden.

Olijfoliebiscuit

Een verrassend lekker biscuit gemaakt met olijfolie. De Arbequina olijfolie heeft een fruitige smaak wat deze uitermate geschikt maakt voor deze bereiding.

Magdalenas met olijfolie

Een heerlijk cakeje dat lijkt op de Franse Madeleine, verrijkt met Picudo olijfolie voor zijn nootachtige en licht bittere smaak.

Gekaramelliseerde witte chocolade en truffelolie beurre blanc

Zeer verrassende beurre blanc met zoete tonen van gekaramelliseerde witte chocolade en het aardse van de zwarte truffel. We gebruiken hiervoor de 100% natuurlijke zwarte truffelolie olijfolie.

Vanille-olijfolie

Een verfijnde geïnfuseerde olijfolie, die je dessert verrijkt en naar een hoger niveau zal tillen door de smaak van vanille. De Hojiblanca olijfolie die we hier gebruiken geeft een uitgesproken smaak.

Ajoatao

Een heerlijke rijke Spaanse aardappelpuree met een pittige knoflooksmaak die in Spanje gebruikt wordt als dip. De Hojiblanca olijfolie die we hier gebruiken geeft de aardappelpuree een uitgesproken smaak.

Olijfoliemayonaise

Met de Picudo olijfolie krijg je een klein bittertje en wat nootachtige aroma’s. Zeker in combinatie met het zuur van de citroen en de knoflook ontstaat zo een zeer verfijnde smaak.

Olijfolie-chocolademousse

Een luchtige chocolademousse waar de peperige smaak en groene bitters van de Hojiblanca olijfolie de smaak van de chocolade versterken en complexer maken. De Hojiblanca olijfolie geeft glans en een uitgesproken smaak.

Olijfolie-honing emulsie

​Deze zoete saus wordt als een mayonaise bereid, heeft vele smaaklagen en dat terwijl het uit maar drie ingrediënten bestaat. De honing zorgt voor het bloemige en zoete, de limoen voor het zuur en aroma en door de toevoeging van de Ocal olijfolie krijgt de saus een ‘groen’ karakter.

Ocal olijfoliecake

​Ocal olijfolie is de meest neutrale en zachtste olijfolie en daardoor uitermate geschikt om te gebruiken in zoete toepassingen. Bijvoorbeeld om ijs te draaien, sabayons af te maken of te verwerken in een ganache.

Olijfoliecrème

Een heerlijk pure volle crème van olijfolie die zeer geschikt is voor desserts. Ocal olijfolie is de meest neutrale en zachtste olijfolie en daardoor uitermate geschikt om te gebruiken in zoete toepassingen.

Ocal olijfolieparels

​Ocal olijfolie is de meest neutrale en zachtste olijfolie en daardoor uitermate geschikt om te gebruiken in zoete toepassingen. Bijvoorbeeld om ijs te draaien, sabayons af te maken of te verwerken in een ganache.

Geïnfuseerde olijfolie met lievevrouwebedstro

Hier gebruiken we heerlijke Ocal olijfolie in combinatie met de smaak van lievevrouwebedstro, dat op zijn beurt weer een beetje lijkt op tonkaboon. Voor dit recept gebruiken we gedroogde lievevrouwebedstro. Als je graag verse lievevrouwebedstro gebruikt, weeg dan 5 keer zoveel af.

Beurre monté van olijfolie en boter

Een emulsie van water, boter en olijfolie om groenten, vis, schaal- en schelpdieren in te glaceren. De Hojiblanca olijfolie geeft glans en een uitgesproken smaak.

Chocoladesaus met olijfolie en zeezout

​Een variant op de klassieke chocoladesaus verrijkt met olijfolie en zeezout.

Rode bietencrémeux met olijfolie

​Deze crémeux is uitermate geschikt voor hartige smaken doordat deze minder zoet en vet is. De Arbequina olijfolie heeft een fruitige smaak wat deze uitermate geschikt maakt voor koude bereidingen.

Olijfolie brooddip

​Een eigentijdse dip voor brood met gedroogde kruiden en zeezout. Uiteraard speelt de olijfolie de hoofdrol, we gebruiken hier Picudo olijfolie die pas aan tafel opgeschonken wordt.

Verjusgranité met olijfolie

Deze granité van verjus heeft een heerlijk frisse smaak. Hierdoor is de zeer uitgesproken Cornicabra olijfolie, met tonen van vers gras, grapefruit en citroen, een perfecte toevoeging.

In extra vierge olijfolie gemarineerde sardines met citroen

De sardientjes in blik zijn altijd perfect en hetzelfde gegaard, maar liggen in een neutrale, vrij smaakloze olie. Door deze zelf in te leggen met citroen en Arbequina olijfolie van Valderrama geef je het een luxe en rijke smaak en het scheelt je enorm veel tijd.

Witte chocolade- en olijfolieganache

In deze witte chocoladeganache gebruiken we de Hojiblanca extra vierge olijfolie van Valderrama. Deze olijfolie is krachtig genoeg om niet gemaskeerd te worden door de chocoladesmaken en is ook goed smaakvast tijdens het verwarmen.Receptuur voor 580 gram.

Vanille-olijfoliepoeder

Een ultralicht poeder van vanille en Arbequina olijfolie van Valderrama. De tonen van groene appel, limoen, mango en banaan komen mooi over door de maltodextrine, die geen eigen smaak of geur draagt.Receptuur voor 295 gram.