Valderrama Olijfolie logo

Publicatie Erik van Loo van restaurant Parkheuvel**

Publicatie Erik van Loo van restaurant Parkheuvel**

Printversie Erik van Loo – drie recepten

ERIK VAN LOO**, CULINAIR STUURMAN AAN DE OEVER VAN DE MAAS

Erik van Loo, Patron Cuisinier van het befaamde restaurant Parkheuvel in Rotterdam hoort in het rijtje chefs, die 24 uur per dag met eten bezig zijn. Na twee Michelin sterren in restaurant De Zwethheul en een drietal sterren van Cees Helder ten tijde van de overname, manoeuvreerde Erik ‘zijn’ Parkheuvel als een volleerd stuurman opnieuw naar twee dik verdiende Michelin sterren.

„Als chef heb je uiteraard een signatuur, dat is de basis van je bestaan. Maar je gaat met je tijd mee, je past je steeds aan. Toch blijft er het palet dat in je hoofd zit, de rode draad van jouw koken, en dat wordt dan wel bijgesteld door de dingen die in de wereld gebeuren, maar je waakt ervoor dat dit niet ten koste van de smaak gaat.”
Erik van Loo heeft zijn keuken volledig vernieuwd. „Je begint weer op nul. Zo heb je drie sterren en zo wordt je gedwongen een nieuwe start te maken. Dan doe je een stap terug en vervolgens moet je elke dag het gevecht aan met personeel dat op dat oude niveau wil blijven hangen. Daar kun je dan helaas niet mee verder; ze zijn vervangen.”
„Maar, eerlijk is eerlijk, ook ikzelf kookte met mijn chef Willem-Pieter van Dreumel, die in De Zwethheul al mijn ‘sous’ was, aanvankelijk tweesterren gerechten. Dan komt ineens het besef dat het anders moet, je gaat nadenken, nieuwe dingen bedenken. Tijdens vakantie neem ik een ingrediënt in gedachten, verzin daar vervolgens tien bereidingen bij. Twee blijken er goed en uiteindelijk blijft er slechts eentje over. Als je als chef vijf tot zes nieuwe gerechten per jaar kunt creëren, ben je goed bezig. Dan ben je creatief!”

Erik van Loo deed eerder ervaring op bij diverse gerenommeerde chefs, zoals top cuisinier Toine Hermsen, bij grootmeester Henk Savelberg en als patron cuisinier van restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede. In 1997 werd Erik van Loo door Robert Kranenborg en Imko Binnerts geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Meesterkok Van Loo streeft ernaar om de door Cees Helder ingezette strategie, het bereiken van de allerhoogste kwaliteit en creativiteit voort te zetten. Zijn keuken is gebaseerd op de Franse keuken, maar dan gecombineerd met een combinatie van originele creativiteit en Hollandse nuchterheid. In tegenstelling met deze nuchterheid heeft Erik het nieuwe interieur een sfeer van ‘Duizend-en-één-nacht’ meegegeven. Met een internationale allure!

Erik van Loo kookt een menu van voor-, tussen- en hoofdgerecht en gebruikt in ieder gerecht andere variëteiten van Valderrama Olijf Olie en andere cressen van Koppert Cress.

0

Your Cart

Olijfolie voor meesterkoks